Iga Swiatek – “Ik respecteer Victoria Azarenka echt; Ik weet niet hoe ze alles op tournee aanpakt en voor haar zoon zorgt”

Wereld nummer 1 Iga Swiatek heeft haar respect uitgesproken voor Victoria Azarenka omdat ze naadloos jongleert tussen haar taken op tournee en het moederschap.

De 22-jarige Swiatek breidde haar winning streak op de Qatar Open uit naar elf wedstrijden nadat ze donderdag in de kwartfinales Azarenka in twee sets had verslagen. Na een competitieve eerste set – waarin de Wit-Russische vier wedstrijden won – raakte Azarenka zonder stoom toen Swiatek haar in de tweede set een bagel gaf om de overwinning in 74 minuten te bezegelen en de laatste vier te bereiken.

Na drie wedstrijden op rij te hebben gewonnen zonder een set te laten vallen – waarbij hij slechts elf wedstrijden verloor – is de Pool twee overwinningen verwijderd van een drie-turf tijdens het eerste WTA 1000-evenement van het jaar en verbetert hij naar 10-1 in 2024.

In haar interview op het veld erkende Swiatek dat ze tijdens haar jeugd tegen Azarenka opkeek , wat haar zowel blij als surrealistisch maakte bij de overwinning.

“Ik ben erg blij. Vika is een groot kampioen. Ik heb het gevoel dat ze aan de top heeft gestaan ​​als het gaat om de beste spelers die ik heb gezien toen ik jonger was. Ik ben er trots op dat ik op hetzelfde veld kan strijden en tegen Victoria kan spelen en winnen. Het is behoorlijk gek. Het is echt surrealistisch (om de rechtbank met haar te delen),”zei ze.

Swiatek prees Azarenka omdat ze op hoog niveau speelde terwijl ze een liefhebbende moeder was voor een zevenjarige jongen, Leo:

“Ik dacht er gisteren aan dat niet veel spelers op zo’n hoog niveau zijn blijven spelen… degenen die daarvoor speelden. Ik respecteer haar echt. Vooral omdat je weet dat ze moeder is.

“Ik weet niet hoe ze alles op tournee aanpakt en voor haar zoon zorgt. Ze is een voorbeeld. Ik ben gewoon blij dat ik tegen zulke spelers op de WTA kan spelen.”

Het was Swiatek’s derde overwinning in vier ontmoetingen met de Wit-Rus.

Hoe Iga Swiatek Victoria Azarenka versloeg

Swiatek (links) begroet Azarenka bij het net.

Iga Swiatek kreeg donderdag in de kwartfinale van de Qatar Open te maken met een zware uitdaging van Victoria Azarenka.

De 22-jarige was één punt verwijderd van een 3-5 achterstand voordat hij de opslag vasthield. Swiatek richtte vervolgens de druk op Azarenka, die een dubbele fout maakte en de service verloor, voordat de Pool de opener serveerde.

De tweede set was eenrichtingsverkeer voor de nummer 1 van de wereld – hij won zes wedstrijden op rij zonder een breakpoint te incasseren – om binnen twee overwinningen van drie turf te komen.

Na de wedstrijd te hebben afgesloten met 5/6 breakpunten en 17 winnaars, staat Iga Swiatek vrijdag tegenover Karolina Pliskova voor een plaats in de finale.