Rohan Bopanna wint de Australian Open en wordt de oudste Grand Slam-winnaar ooit

In de Rod Laver Arena werd geschiedenis geschreven toen Rohan Bopanna op zaterdag 27 januari de oudste tennisser werd die een grand slam won. In een spannende finale versloegen Bopanna en zijn partner Matthew Ebden hun tegenstanders, Simone Bolelli en Andrea Vavassori.

In de wedstrijd die een uur en negenendertig minuten duurde, versloegen Bopanna en Ebden hun Italiaanse tegenhangers met een score van 7-6 (7-0), 7-5.

Het was een droomweek voor de 43-jarige Rohan Bopanna. Naast het winnen van de kroon voor het herendubbel op de Australian Open 2024 klom de Indiase tennislegende naar de top van de wereldranglijst en claimde de nummer één plek. Bopanna ontving een dag geleden ook de Padma Shri.

Een nadere blik op de finale van het herendubbel op de Australian Open

De Indiaan Rohan Bopanna en zijn Australische partner Matthew Ebden namen het in de finale van de Australian Open 2024 op tegen het Italiaanse duo Simone Bolelli en Andrea Vavassori.

De eerste set van de wedstrijd begon toen beide paren vasthielden aan hun service en geen spel lieten vallen. Terwijl Bopanna en Ebden zwaar leunden op hun eerste service, zorgden Bolelli en Vavassori voor een stoïcijnse verdediging om de aanval van het Indo-Australische paar tegen te gaan.

Omdat geen van beide paren hun tegenstanders de kans gaf om te breken, eindigde de eerste game al snel in een tiebreak. Bopanna, die de agressievere en positievere leek van alle vier de spelers op het veld, voorzag zijn partner op de cruciale momenten van de nodige motivatie. In de tiebreak speelden Bopanna en Ebden schitterende schoten en versloegen ze hun tegenstanders volledig, waarbij ze de overwinning claimden met een 7-0-score.

De tweede set kende een vergelijkbare start als de eerste, waarbij beide paren hun opslag intact hielden. Het Indo-Australische duo, nummer 1 ter wereld, behield hun voorsprong met een krachtige service en won 82% van hun first-serve-rally’s. Ze hielden ook een meedogenloze aanval gaande en wachtten om te profiteren van eventuele fouten die hun tegenstanders maakten.

Hun doorbraak kwam uiteindelijk toen de wedstrijden gelijk waren op 5–5. Bopanna en Ebden braken en stelden vervolgens de volgende game veilig, waarbij ze de game, set, match en kampioenschap wonnen.

Deze titel was Rohan Bopanna’s eerste Grand Slam in het herendubbel en zijn tweede in zijn carrière, en het maakte hem ook de eerste Indiër die een Grand Slam-titel veiligstelde sinds Bopanna zelf voor het laatst won in 2017.